Jump to content

  • Curse Sites
Become a Premium Member! Help
Latest News Article

Failed to Launch: Fatal error occured (4)


  • Please log in to reply
63 replies to this topic

#1

NeO_Obsidian

Posted 30 August 2011 - 01:16 PM

PROBLEM FIXED


Hey there,

Since last night, I have had a problem launching Minecraft. It started when I could not connect to any multiplayer server, and so I deleted the .minecraft folder (I had modded some stuff) and tried again. But now, every time I try to launch the game,, I get the same error when it tries to download it again:

Failed to launch
Fatal error occurred (4): Address family not supported by protocol family: connect


I have updated all of my drivers, I have reinstalled Java, I have restarted my computer, and I have searched around the forum and Google and found nothing. Nothing has changed about my computer, so I don't know why it has stopped working.

OS: Windows 7 Ultimate 64 Bit

Thanks for reading, and I hope you have an answer :P

Register or log in to remove.

#2

jhonwds
    jhonwds

    Iron Miner

  • Members
  • 334 posts
  • Minecraft: jhonwds

Posted 30 August 2011 - 01:20 PM

Try completely reinstalling minecraft  :rolleyes:
Posted Image
Helped? Click the + button to show your appreciation!

#3

Exodor
    Exodor

    Gold Miner

  • Members
  • 456 posts

Posted 30 August 2011 - 01:24 PM

Hmm... Doo You Got Texturepacks? if you doo remove them. and try.. that normaly happends too me.
Posted Image ItssSsss What I Doo. Your Friend.
-The Creeper

#4

NeO_Obsidian

Posted 30 August 2011 - 01:30 PM

Quote

Try completely reinstalling minecraft

Quote

Hmm... Doo You Got Texturepacks? if you doo remove them. and try.. that normaly happends too me.

That's what I'm trying to do at the moment.. I don't even have a .minecraft folder... When I try to run the game, obviously it tries to download Minecraft fresh, but it gives this error. Also, because of this, I couldn't possibly have any texture packs installed at the moment :S

#5

NeO_Obsidian

Posted 30 August 2011 - 04:36 PM

I really am running out of ideas here :S

#6

Faber160
    Faber160

    Out of the Water

  • Members
  • 8 posts

Posted 30 August 2011 - 05:19 PM

I'm having the same problem. The error first occurred when I tried to join a server. I thought it was caused by some of the mods I had installed so I deleted the bin folder. The launcher then prompted me with the same error so I deleted my whole .minecraft folder. Now when I try to download the Minecraft jars it prompts me with "Failed to launch Fatal error occurred (4): Address family not supported by protocol family: connect"

Edit: I force updated Minecraft and it downloaded the jars. But I am still receiving an error when I try to connect to any server. The error is as follows: "Internal client error: java.net.SocketException: Address family not supported by protocol family: connect"

#7

okal
    okal

    Glowstone Miner

  • Curse Premium
  • Curse Premium
  • 3497 posts
  • Location: UK

Posted 30 August 2011 - 05:29 PM

This error is coming up a bit recently, what AV/Firewall software do you guys have?
Have you tried temporarily disabling it?
Do a search here on 'winsock' for one possible fix.

#8

NeO_Obsidian

Posted 30 August 2011 - 05:29 PM

View PostFaber160, on 30 August 2011 - 05:19 PM, said:

I'm having the same problem. The error first occurred when I tried to join a server. I thought it was caused by some of the mods I had installed so I deleted the bin folder. The launcher then prompted me with the same error so I deleted my whole .minecraft folder. Now when I try to download the Minecraft jars it prompts me with "Failed to launch Fatal error occurred (4): Address family not supported by protocol family: connect"

That's exactly what happened to me.... I even tried using the Spoutcraft launcher, and that gets me in, but I still can't connect to anything (same error).

#9

Faber160
    Faber160

    Out of the Water

  • Members
  • 8 posts

Posted 30 August 2011 - 05:34 PM

View Postepikal, on 30 August 2011 - 05:29 PM, said:

This error is coming up a bit recently, what AV/Firewall software do you guys have?
Have you tried temporarily disabling it?
Do a search here on 'winsock' for one possible fix.
I am using avast as my antivirus and the default Windows Firewall. I disabled avast and the firewall but it still gave the same error message. I already attempted to use the winsock fix and it had no effect. Here is a link to the fix that I tried Winsock

#10

Faber160
    Faber160

    Out of the Water

  • Members
  • 8 posts

Posted 30 August 2011 - 06:06 PM

If anyone has a solution to this it would be greatly appreciated as this is starting to get really frustrating.

#11

Faber160
    Faber160

    Out of the Water

  • Members
  • 8 posts

Posted 30 August 2011 - 06:50 PM

I fixed the problem by installing the winsock fix and deleting a spyware program I had installed called RelevantKnowledge. If you're having this problem look in the Task manager for a program called "rlvknlg.exe"

#12

NeO_Obsidian

Posted 30 August 2011 - 07:30 PM

View PostFaber160, on 30 August 2011 - 06:50 PM, said:

I fixed the problem by installing the winsock fix and deleting a spyware program I had installed called RelevantKnowledge. If you're having this problem look in the Task manager for a program called "rlvknlg.exe"

Sir, I could kiss you. That worked perfectly! I have no idea what that stupid RelevantKnowledge is, but getting rid of it worked! Thanks :D

#13

Jallar4
    Jallar4

    Tree Puncher

  • Members
  • 35 posts
  • Location: Canada
  • Minecraft: Jallar4

Posted 30 August 2011 - 10:32 PM

View PostFaber160, on 30 August 2011 - 06:50 PM, said:

I fixed the problem by installing the winsock fix and deleting a spyware program I had installed called RelevantKnowledge. If you're having this problem look in the Task manager for a program called "rlvknlg.exe"


I LOVE YOU.............now all we need to do now is figure out what is this Relevant knowledge is.....its clearly a danger to the minecraft community.

Posted Image

THIS IS AN IMAGE OF A SCAN ON MY SYSTEM WHICH CLEARLY SHOWS THAT WE GOT INFECTED WITH ADWARE.

#14

RestartV2

Posted 12 September 2011 - 06:40 PM

Yea i got it right after i downloaded MySql But thats to you i fixed it =D!

#15

NakedKitten

Posted 12 September 2011 - 10:58 PM

Thank you good sir!

At first, I tried deleting it straight up. With Task manager, but then I knew I had to download Malwarebytes again... Thank you Thank you Thank you!!!! :DDDDDDD

#16

Crabshack

Posted 13 September 2011 - 12:32 AM

If you check the properties of the prosses you realize the developer or signer of the product is TMRG inc http://www.tmrginc.c...hcommunity.aspx

#17

Crabshack

Posted 13 September 2011 - 12:34 AM

Nvm that go here http://www.relevantk....com/About.aspx

#18

miguemely

Posted 03 November 2011 - 10:07 PM

Ok i have posted this on many minecraft sites...This helped alot........i have a fix because i can trace who made this "spyware knowledge" and made sure he doesnt do this ever again(I hope a DDOS from the police shut him down)

#19

ChristophLHR

Posted 14 November 2011 - 01:16 PM

Omg thx

#20

StarVision

Posted 19 November 2011 - 12:54 AM

thank you so much :iapprove: :rolleyes: