Jump to content

  • Curse Sites
Become a Premium Member! Help
Latest News Article

[Warning] Can't keep up! Did the system time change or is the server overloaded?


  • This topic is locked This topic is locked
42 replies to this topic

#1

Feruko
    Feruko

    Tree Puncher

  • Curse Premium
  • Curse Premium
  • 39 posts

Posted 03 October 2012 - 03:56 AM

[Warning] Can't keep up! Did the system time change or is the server overloaded?


My server is getting this message every 2-3 minutes. It doesn't really make sense. The machine I run on is pretty beastly.

Specs:
i7 2600k Quad Core (3.8GHZ)
16 GB Ram (8 allocated to server)
2TB Hard Drive 7200 RPM
100Mbps Bandwidth up/down

Plugins:

Quote

WorldBorder, HideStream, SimpleBackup, Playerz, Ptweaks WorldEdit NoCheatPlus, PluginManager, ColoredSigns, AutoWelcome, TimedRestart, Quests, BattleNight, Vault, PermissionsEx, Multiverse-Core, MobBountyReloaded, LogBlock, Questioner, MyHelpPages, WorldGuard, SimpleChat, ProtectionStones, PerformanceMonitor, LogManager, iConomy, DisguiseCraft, Modifyworld, TimedMessages, AutoSaveWorld, Votifier, Essentials, Citizens, Towny, EssentialsSpawn, Multiverse-Inventories, CreativeGates, Enjin Minecraft Plugin, LWC, VotifierScripts, ChestShop, dynmap, Shopkeepers


=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=


Attempts to remedy (failed):
1. Update all plugins that could be updated.
2. Unload and reload all plugins one at a time looking for the cause (1 cause was found but the issue persists albeit much less)
3. Check for plugin conflicts (I may have missed some here, any help is appreciated)4.
4. Restarting the server. Even after restarting, the issue persists within the first minute or 2.
5. Changes -Xms7G in startup script to -Xincgc

Register or log in to remove.

#2

killmat
    killmat

    Stone Miner

  • Members
  • 92 posts

Posted 03 October 2012 - 07:44 AM

Is it also lagging or is it only the message?
Are you using the pc for anything else?
You are running a ton of plugins thats why it might not be able to do nothing but lag?
Try picking up an ssd
Maybe the computer is too hot to run all the time

#3

Feruko
    Feruko

    Tree Puncher

  • Curse Premium
  • Curse Premium
  • 39 posts

Posted 03 October 2012 - 07:57 AM

Is it also lagging or is it only the message?

Mostly just the message. The server locks up momentarily just before the message pops up though sometimes.

Are you using the pc for anything else?

No, just MC.

You are running a ton of plugins thats why it might not be able to do nothing but lag?


I have a friend that has a less powerful server running 80+ plugins with no lag. If that is the issue there's something specific with one of the plugins perhaps.

#4

Clinton
    Clinton

    Void Walker

  • Members
  • 1753 posts
  • Location: Dripping Springs, Texas
  • Minecraft: Clinton44

Posted 03 October 2012 - 10:18 AM

It's probably your HDD not being able to keep up. What's your CPU and RAM usage?

Are you playing minecraft on the computer that is hosting it?
https://allgamer.net/ - Minecraft, Xen VPS, and Dedicated Server Hosting
Email/MSN: clinton -at- allgamer -dot- net
AIM: Clinton4664 | Skype: clinton_collins
Toll-free United States: 1.888.215.0640
iNUM: +883 510008273659
I am a representative of AllGamer

#5

killmat
    killmat

    Stone Miner

  • Members
  • 92 posts

Posted 03 October 2012 - 10:50 AM

If it's just the message, then you can go ahead and disable the message

#6

Feruko
    Feruko

    Tree Puncher

  • Curse Premium
  • Curse Premium
  • 39 posts

Posted 03 October 2012 - 03:22 PM

What's your CPU and RAM usage?

PerformanceMonitor says it's good. Low usage all around.


Are you playing minecraft on the computer that is hosting it?

No, the computer is a dedicated server at a datacenter.

If it's just the message, then you can go ahead and disable the message.

Do you know how I might do that?

#7

Nentify
    Nentify

    Retired Staff

  • Retired Staff
  • Curse Premium
  • 1322 posts
  • Location: England
  • Minecraft: Nentify

Posted 03 October 2012 - 03:28 PM

That message will appear every single time your TPS drops below 20. If you use a plugin to monitor TPS and it's above 16-ish for Vanilla, you should be fine. You can go ahead and disable it in the bukkit.yml file.

Posted Image
#1 Tekkit Server:  MCF thread, Website


#8

Feruko
    Feruko

    Tree Puncher

  • Curse Premium
  • Curse Premium
  • 39 posts

Posted 03 October 2012 - 03:35 PM

...TPS drops below 20.

TPS stays at 20 solid most of the time from what I can tell. I've now checked when it does the message and did a Performance check and it was still at 20. If it's changing it's doing it really fast and bouncing right back. However, after the server has been on for several hours the message becomes more frequent, to the point of happening ever 10-30 seconds, but TPS still stays at 20.

#9

Nentify
    Nentify

    Retired Staff

  • Retired Staff
  • Curse Premium
  • 1322 posts
  • Location: England
  • Minecraft: Nentify

Posted 03 October 2012 - 03:38 PM

View PostFeruko, on 03 October 2012 - 03:35 PM, said:

...TPS drops below 20.

TPS stays at 20 solid most of the time from what I can tell. I've now checked when it does the message and did a Performance check and it was still at 20. If it's changing it's doing it really fast and bouncing right back. However, after the server has been on for several hours the message becomes more frequent, to the point of happening ever 10-30 seconds, but TPS still stays at 20.

Same happened to me a while back, you can just disable it if you're experiencing nothing in-game. If you are experiencing some form of lag in-game, it'd probably be best to look into the cause.

Posted Image
#1 Tekkit Server:  MCF thread, Website


#10

Feruko
    Feruko

    Tree Puncher

  • Curse Premium
  • Curse Premium
  • 39 posts

Posted 03 October 2012 - 07:51 PM

UPDATE:

Server is now running on 8GB of ram and on an 8GB RamDisk (as per recommendations from Bukkit forums) and the message still persists.

#11

jeeringsole
  • Location: Phoenix AZ
  • Minecraft: ryguy222
  • Xbox:jeeringsole

Posted 03 October 2012 - 10:45 PM

If your not experiencing any lag, and your TPS is consistent just edit your bukkit.yml file.

RamDisk can improve performance if your using a plain old 7200 RPM drive. However, it can increase CPU usage, and you could lose your entire server directory if the server crashes, or the power is lost.

If you can get an SSD put in that would be the best option. Do I think that will fix this issue? Probably not, as you already said your TPS is solid.

I am a representative of EVL Gaming, LLC
Posted Image


#12

Quintanamoar

Posted 04 October 2012 - 07:32 PM

LOL for e it wa that i forgot to turn of my giant sand generator and when i pick up all the sand my server now runs find check for things like that

#13

Feruko
    Feruko

    Tree Puncher

  • Curse Premium
  • Curse Premium
  • 39 posts

Posted 04 October 2012 - 09:04 PM

Update to solve:

Changed -Xms7G in startup script to -Xincgc

Result: Message persists.

#14

Feruko
    Feruko

    Tree Puncher

  • Curse Premium
  • Curse Premium
  • 39 posts

Posted 05 October 2012 - 02:54 AM

Update:

After several hours of uptime (more than 4 but less than 12) the server will start to drop below 20 TPS.

After about 12 hours of uptime the server will start to get the Overload message more and more frequently until eventually it becomes critical, lag is horrid, and the server must be restarted.

#15

Clinton
    Clinton

    Void Walker

  • Members
  • 1753 posts
  • Location: Dripping Springs, Texas
  • Minecraft: Clinton44

Posted 05 October 2012 - 07:21 AM

What's your CPU usage when this happens?
https://allgamer.net/ - Minecraft, Xen VPS, and Dedicated Server Hosting
Email/MSN: clinton -at- allgamer -dot- net
AIM: Clinton4664 | Skype: clinton_collins
Toll-free United States: 1.888.215.0640
iNUM: +883 510008273659
I am a representative of AllGamer

#16

Feruko
    Feruko

    Tree Puncher

  • Curse Premium
  • Curse Premium
  • 39 posts

Posted 05 October 2012 - 07:35 AM

It pegs and varies at 110%~

#17

Clinton
    Clinton

    Void Walker

  • Members
  • 1753 posts
  • Location: Dripping Springs, Texas
  • Minecraft: Clinton44

Posted 05 October 2012 - 07:41 AM

That would be your problem then.
https://allgamer.net/ - Minecraft, Xen VPS, and Dedicated Server Hosting
Email/MSN: clinton -at- allgamer -dot- net
AIM: Clinton4664 | Skype: clinton_collins
Toll-free United States: 1.888.215.0640
iNUM: +883 510008273659
I am a representative of AllGamer

#18

Feruko
    Feruko

    Tree Puncher

  • Curse Premium
  • Curse Premium
  • 39 posts

Posted 05 October 2012 - 07:42 AM

That much I've managed to work out. The cause of it is what I'm after and have yet to find.

#19

Feruko
    Feruko

    Tree Puncher

  • Curse Premium
  • Curse Premium
  • 39 posts

Posted 05 October 2012 - 09:28 AM

UPDATE:

Deleted Plugin: PTweaks

Result: Message has stopped. 45 minutes without message.

=D

#20

Feruko
    Feruko

    Tree Puncher

  • Curse Premium
  • Curse Premium
  • 39 posts

Posted 05 October 2012 - 09:38 PM

UPDATE:

The issue has returned for an unbeknownst reason. It was fine for several hours then it just suddenly came back. Still digging.