Jump to content

  • Curse Sites
Become a Premium Member! Help
Latest News Article

[1.7_00+] WorldEdit: Edit/copy/paste/tunnels/spheres!


  • Please log in to reply
414 replies to this topic

#1

sk89q
    sk89q

    Gold Miner

  • Curse Premium
  • Curse Premium
  • 474 posts

Posted 27 January 2011 - 08:00 PM

*
POPULAR

Posted Image

WorldEdit is a powerful tool that assists you in building, fixing, and repairing problems It is essentially a in-game map editor. WorldEdit was historically for multiplayer only, but is also now single player compatible thanks to the work of simo_415!

Want WorldEdit for your server? Check out the SMP version of WorldEdit.

It's very powerful and you can do all sorts of things with it:

  • Mine instantly with the super pickaxe tools
  • Use your compass to quickly teleport to areas by left clicking
  • Replace a giant area with a block of your choice
  • Level an entire mountain and replace it with natural looking terrain (with brush tools)
  • Smooth an entire mountain quickly
  • Generate spheres, cylinders, cuboids, forests, pumpkin patches, and snowy areas
  • Copy areas, paste them, load them, and save them (compatible with MCedit)
  • Count the statistical variation of blocks inside an area
  • Ascend through ceilings, pass through walls
  • Build tunnels quickly with //stack
  • Test out experimental architectural designs easily
  • Fix problems with your map

Artsy wall (//set 33%cloth:white,33%cloth:grey,33%cloth:darkgrey):
Posted Image

Fixing water:
Posted Image

Making snow:
Posted Image

Stacking:
Posted Image

Candyland (the land was replaced with 50% red wool and 50% white wool)
Posted Image


Tutorial

The idea (for the selection commands) is that you make a cube-like selection by choosing two points:

  • Type //wand to get a wand
  • While holding the wand (a wooden axe), left click on a block
  • Right click on another block to select the second point
  • Type //set rock
  • Type //expand 2 up
  • Type //set glass
  • Type //move 1 up
  • Type /up 5
  • Type //walls brick
  • Type //set 0
  • Type /snow 5
  • Type //undo

Download

WorldEdit is not a regular "mod" -- it comes as a reusuable library and is compatible for all Minecraft versions as long as you have something to run WorldEdit. For single player, this is Single Player Commands. WorldEdit comes with Single Player Commands, however, you can update WorldEdit separately.

Once you have Single Player Commands, you can update WorldEdit by getting new versions of it here:
http://www.sk89q.com...ects/worldedit/


I'm the author of WorldEdit, WorldGuard, WarmRoast, a custom MC launcher platform, and a few other things.
I've also been running a server since MC alpha:
Posted Image

Register or log in to remove.

#2

simo_415
    simo_415

    Glowstone Miner

  • Members
  • 3046 posts

Posted 27 January 2011 - 08:00 PM

Awesome ;)

#3

Rofflecopters

Posted 27 January 2011 - 08:12 PM

OMG. This is epic.
Posted Image Posted Image
Posted Image Posted Image Posted Image

#4

Vizixify
  • Location: Norway

Posted 27 January 2011 - 08:40 PM

OMG! This is amazing! Here, take 5 diamonds and 1 Notch!
:Diamond:   :Diamond:   :)   :)   :Diamond:   :iapprove:
Posted Image

#5

midex27
    midex27

    Tree Puncher

  • Members
  • 13 posts

Posted 27 January 2011 - 11:32 PM

Just......Awesome!!!!!
:)  :)  :grass:  :grass:  :grass: 4 u :grass:

#6

yofreke
    yofreke

    Gold Miner

  • Members
  • 381 posts
  • Location: EST
  • Minecraft: yofreke

Posted 28 January 2011 - 04:21 AM

FINALLY!  My maps were missing the brilliance of excessive amounts of snow!
Posted Image
Tutorials and Mods and Things and Stuff - blog.yofreke.com

#7

Slimjim0617
  • Location: World 1
  • Minecraft: Slimjim0617

Posted 28 January 2011 - 04:29 AM

Why thank you! Was searching around for something like this and BAM! There's WorldEdit.  :P

Posted Image


#8

sorrovv
    sorrovv

    Tree Puncher

  • Members
  • 20 posts

Posted 28 January 2011 - 06:04 AM

i don't know if i am the only one but i cannot get the //copy command to work or the //save or savearea if that is it
and paste i do not know if it works and same with load. please help or tell me if i screwed up with the installing somewhere.

#9

AClockWorkLemon

Posted 28 January 2011 - 09:46 AM

I too, cannot use most commands. i followed all instrusctions to the dot. if it possible that this is a conflict with zan's minimap, or MrMMod's betterlight?

EDIT: if it helps:
the file./miecraft/mods/sppcommands/worldedit.properties does not appear
Posted Image
Fifth seat of the Circle of Magi
I had a chat with the shipboard computer...
It hates me.

#10

Juze
    Juze

    Creeper Destroyer

  • Members
  • 5724 posts
  • Location: Finland
  • Minecraft: Juze

Posted 28 January 2011 - 10:09 AM

I didn't expect to see this popular SMP mod here, but great job with porting it to singleplayer!
Posted Image
AngelCraft 64 Texture Pack v2.0.2 (Beta 1.8.1)
Posted Image
Posted Image
Nerd, geek, server admin, guy wearing a rainbow skin (with an office suit of epicness)? That's me.

Swingerzetta said:

Juze has spoken, and so it will be.

Doomthief said:

1. Cry a river
2. Build a bridge
3. Get over it

#11

Grimmz
    Grimmz

    Iron Miner

  • Members
  • 347 posts
  • Location: Pennsylvania
  • Minecraft: CaptainCannibal

Posted 28 January 2011 - 11:58 AM

Heh, thought I was on the wrong forum when I saw this thread.This is a great day indeed.

Thanks a ton, sk8 and simo!

#12

Adi_Tetac

Posted 28 January 2011 - 03:40 PM

Ok At first I was having minor issues. Mainly since I was used to how SPC had some of this added in. //set1 and //set2 are finicky and only occasionally work it seems. It worked once without a tool, then once with a tool, but nothing since and not sure why.

Edit: Doh, Soo many minor differences between this and how it was previous in SPC.
Also the file./minecraft/mods/sppcommands/worldedit.properties does not appear.
I'm Gonna Dance And Have A Champagne Blast! Hmm Maybe I Should Get Dressed First...

asferot said:

The minecraft will be an ever changing piece of evolution...

sashko138 said:

Describing Minecraft is like describing orgasms...

#13

microkites

Posted 28 January 2011 - 04:00 PM

sounds like people arent putting the worldedit.jar in their Bin folder

if you drop worldedit.jar in your minecraft.jar it wont work

instructions state it clearly
Posted Image


we need Spawn Control Mod!
please click link-
viewtopic.php?f=25&t=104204

#14

OneFourOne
  • Location: England, UK
  • Minecraft: OneFourOne

Posted 28 January 2011 - 04:47 PM

Please help!

I don't know where i put the files, SinglePlayerCommands works fine, but when i type //pos1 it says WorldEdit commands do not exist.

Can someone tell me in detail where everything goes?
Posted Image

#15

Penultimatey

Posted 28 January 2011 - 05:19 PM

Cool i thing i will get it :iapprove:
Cake.

#16

miauw62
    miauw62

    Void Walker

  • Members
  • 1958 posts
  • Location: Belgium
  • Minecraft: miauw62

Posted 28 January 2011 - 05:49 PM

i find it quite confusing.
so, i just have to download singleplayer commands, and then i have this too?
looks epic anyway.

Spiskellepigreeperjockey said:

Place the melon and smash it with your hands karate-style.
Problem solved.

#17

microkites

Posted 28 January 2011 - 06:20 PM

sk89q-

might I make a suggestion and throw the worldedit.jar into a seperate folder that says put in Bin

the intelligence and reading comprehension on this forum is horrible

but doing that might cut down on the stupid posts a little

hopefully

nice mod

loving it
Posted Image


we need Spawn Control Mod!
please click link-
viewtopic.php?f=25&t=104204

#18

AClockWorkLemon

Posted 28 January 2011 - 08:34 PM

Hmm....

I have followed the instructions to the DOT, and have tested possible scenarios. if i rename worldedit.jar to ~worldedit.jar, spp gives me errors, so obviously i have put it in the correct place. i checked in my minecraft.jar, and all the class files are in there. i even downloaded a clean release and modded that one. and yes, i deleted META-INF.

I cannot see how i went wrong. EVERYTHING is in its right place, and i can use some worldedit commands. but not all of them.....
It's like the commands just dont actually exist

EDIT: See? worledit is in the right place...
Posted Image
Posted Image
Fifth seat of the Circle of Magi
I had a chat with the shipboard computer...
It hates me.

#19

sk89q
    sk89q

    Gold Miner

  • Curse Premium
  • Curse Premium
  • 474 posts

Posted 29 January 2011 - 05:48 AM

Some commands do not appear to respond at all. I'm talking to sino to see whose problem it is.

Also, in good news, sino got the wand & compass working and it will be in the next version of SPC. You can also now build from far away with /brush and /rbrush because of it (although /reach in SPC also allows you to place blocks from far away.)

And fun:

Posted Image

//replace rock,grass,dirt,gravel,sand,coalore 50%cloth:red,50%cloth
//replace log cloth:darkgreen
//replace leaves cloth:green

I'm the author of WorldEdit, WorldGuard, WarmRoast, a custom MC launcher platform, and a few other things.
I've also been running a server since MC alpha:
Posted Image

#20

Grimmz
    Grimmz

    Iron Miner

  • Members
  • 347 posts
  • Location: Pennsylvania
  • Minecraft: CaptainCannibal

Posted 29 January 2011 - 06:03 PM

So far so good, I'm not having any problems at all.

Although I will ask, how do you turn off the /treegen? Where you right click with a pickaxe to place a tree? I remember I couldn't figure out how to turn the command off after I used it on my MP server.