Jump to content

  • Curse Sites
Become a Premium Member! Help
Latest News Article

Internal exception: java.net.SocketTimeoutException: Read timed out

only me time out java

  • This topic is locked This topic is locked
116 replies to this topic

#1

ARoomKey
    ARoomKey

    Tree Puncher

  • Curse Premium
  • Curse Premium
  • 17 posts
  • Minecraft: ARoomKey

Posted 17 April 2012 - 01:50 AM

Hello Everybody. So recently, a problem has come up revolving around me attempting to connect to a server. To start off, here's the basic scenario: I start minecraft, log in (which suddenly takes longer than it ever did before, but not by much), go to multiplayer, then select the server. All good so far, for the most part.   I'm able to play on the server for about 20 seconds, until it suddenly freezes. This freeze isn't as in I can't move or minecraft stops responding, but a very differing kind. Primarily, I can't open chests, I right-click and nothing happens, I destroy a block but no blocks pop out, everybody stops moving. That seems generic for lag, however, something else happens. I can talk to my cousin on the phone (who in my perspective is standing still even though he is moving), and he tells me that he does see me moving, exactly as I am on my side. From this point, it either goes two ways. One way is that in about 30 seconds, boom, everything suddenly happens, chests open, characters move like lighting, I randomly get a bunch of blocks (Soon, a few seconds later, the problem repeats however). The other way, the more common one, is that eventually about after a minute, "Internal exception: java.net.SocketTimeoutException: Read timed out" appears on my screen. This has been screwing with me recently and really been bogging down my experience.

A few things to put out. This only occurs on one specific server, but I don't believe it's the servers fault. This is because all my friends on the server which I am able to talk over the phone with have perfect connection, they never run into this problem, or really any problem at all. (For interest, some friends live beside me, other's are across the country). As well, this is only occurring on my desktop. When I connect with my Macintosh Laptop (Which I believe doesn't even have the most recent java version) this problem is not run into (This of course is using the exact same internet connection). As a final side note, when the server was open, this problem wasn't really occurring, but instead it started at a later date, and as time went on it's become worse. There have been little moments where a fix slightly helps my connection, but then the problem comes back right after even more to detriment my connection. As well, my connection is indeed wireless, but I'm practically situated on the opposite side of the house compared to the router. Currently, I have a wired connection as the router is now situated beside me instead.

Yes, I am currently using Java 64 bit, and the most recent version.
Yes, I have deleted all Java and re-downloaded it from the website.
Yes, I have set Minecraft priority to high in the Task Manager every time I open Minecraft.
Yes, I have completely​ removed minecraft from my computer, and re-installed it.

Below, you can see some info about my computer from dxdiag (DirectX Diagnostic Tool) As well as my connection's from http://www.speedtest.net

My Computer (dxdiag):

  System tab:
  Operating System: Windows 7 Home Premium 64-bit (6.1, Build 7600)
  System Manufacturer: System Manufacturer [SELF BUILT]
  System Model: System Product Name [SELF BUILT]
  Processor: Intel® Core™ i7 CPU 930 @ 2.80GHz (8 CPUs), 12.8GHz
  Memory: 18432MB RAM
  Storage: Samsung SSD 840 PRO Series ATA Device (250 GB, Minecraft installed here)
               WDC WD2002FAEX-007BAO ATA Device (2 TB)

  Display Tab:
  Device Name: NVIDIA GeForce GTX 690
  Driver Version: 9.18.13.1070
  Driver DDI Version: 11


SpeedTest.net:

Ping: 15ms
Download Speed: 87.06 Mbps
Upload Speed: 1.90 Mbps


Just a note, absolutely any and all tips are completely appreciated. It really means a lot if you read this whole wall of text and try and help me.

"Anyone who has never made a mistake has never tried anything new." -Albert Einstein


Register or log in to remove.

#2

Clash76
    Clash76

    Gold Miner

  • Members
  • 441 posts
  • Location: United States
  • Minecraft: Clash76

Posted 17 April 2012 - 01:53 AM

Mabye a problem with your upload speeds? They don't seem adequate with your download speeds.

#3

xa_judicator

Posted 17 April 2012 - 02:43 AM

What java version?  I'm not sure about other people but I have found that you have to install the 32bit version then the 64bit version.  Java doesn't seem to run right and/or crashes a lot when I ahd just the 64bit version. I also found installing the 64bit before the 32 also screws java up.  I would suggest uninstalling ALL java versions you may have.  Then install 32bit followed by 64bit

#4

ARoomKey
    ARoomKey

    Tree Puncher

  • Curse Premium
  • Curse Premium
  • 17 posts
  • Minecraft: ARoomKey

Posted 17 April 2012 - 04:44 AM

View PostClash76, on 17 April 2012 - 01:53 AM, said:

Mabye a problem with your upload speeds? They don't seem adequate with your download speeds.

I've done tests with the macintosh laptop (in which these problems do not occur) and the results weren't much different. I had 12 ms Ping, 23.98 Mbps download, and 0.98 Mbps upload (wireless). For one of my friends, who's located much farther away from the server, he had much less than me in all three categories, so I'm not so sure it's that. It's what I would think but I guess we're wrong.

View Postxa_judicator, on 17 April 2012 - 02:43 AM, said:

What java version? I'm not sure about other people but I have found that you have to install the 32bit version then the 64bit version. Java doesn't seem to run right and/or crashes a lot when I ahd just the 64bit version. I also found installing the 64bit before the 32 also screws java up. I would suggest uninstalling ALL java versions you may have. Then install 32bit followed by 64bit

I'm positive that I've read this and tried it, but it didn't change anything. I'll try again and update if anything happens. (Just presume it doesn't work because I'm almost certain I've tried this before). I'm a little confused on what you mean by "What java version"? On the website I took Java SE 6 Update 31

"Anyone who has never made a mistake has never tried anything new." -Albert Einstein


#5

ARoomKey
    ARoomKey

    Tree Puncher

  • Curse Premium
  • Curse Premium
  • 17 posts
  • Minecraft: ARoomKey

Posted 18 April 2012 - 11:24 PM

Bump

"Anyone who has never made a mistake has never tried anything new." -Albert Einstein


#6

ARoomKey
    ARoomKey

    Tree Puncher

  • Curse Premium
  • Curse Premium
  • 17 posts
  • Minecraft: ARoomKey

Posted 20 April 2012 - 01:44 AM

Bump

"Anyone who has never made a mistake has never tried anything new." -Albert Einstein


#7

lizardbones

Posted 20 April 2012 - 02:44 PM

I have started experiencing this recently as well.  A friend experienced it a few days ago, and then it went away, for no reason that we can determine.  I've experienced the lag on both the server I have hosted at Beastnode.com and the MassiveCraft rpg server, but not on a mirror of my hosted server running on my local machine.  Both the hosted server and the mirrored server run with 512mb of ram and both run with all the same plugins.

I *believe* the issue is with connecting to Mojang for authentication.  I did tractrts to both my hosted server, the MassiveCraft server and to Minecraft.net and the Minecraft.net tracert timed out while the others were fine.  I don't know enough about the authentication though.  I know it happens, I know Minecraft.net is involved in the process, but I don't know anything beyond that.

Addendum: The issue could also be random network issues with various network providers or even sunspots for all I know.  I just believe I know where the general source of the problem is.

Edited by lizardbones, 20 April 2012 - 02:46 PM.


#8

TheOtherNamesWereTaken
  • Location: USA
  • Minecraft: Adimahn

Posted 06 June 2012 - 04:28 PM

I've been having this same problem nearly word for word. I haven't done as much as you have, such as reinstalling java or Minecraft, but I'm guessing that if it won't work for you, then it probably won't work for me either. I'm really hoping there is a fix out there, as this seems like a problem that other people have been having as well (based on Google search).

#9

Lilmizzy93
  • Location: Texas
  • Minecraft: Lilmizzy93

Posted 09 June 2012 - 04:02 AM

Im also in this problem ive tried the following so doing so will not help at all i beleive so, i re installed minecraft & deleted all the files from my mac i also re downloaded java and made sure all things were updated correctly and everything was ok nothing is wrong in the files i have found nothing wrong my java is working correctly -_- im still going to be searching trough but ahh yeah at least im not the only one with this problem. . . Posted Image

#10

MeltingCORE

Posted 10 June 2012 - 10:56 PM

Yes, me and my bf are both having this problem. We can't play together since this afternoon because of this error! :( We are using both using hamachi if that helps anyone... I really hope someone finds a solution to this.

And same symptoms as OP - mobs freezing, doors/chests won't open, ect. I also get massive chunk errors that I fall into and I don't die.

#11

MeltingCORE

Posted 15 June 2012 - 02:22 AM

Oh hey, we got it fixed.

The problem was something called 'tekkit'. It's something my bf has installed and he says it was the problem. It's fixed now though.

#12

Hollow1
    Hollow1

    Tree Puncher

  • Members
  • 14 posts

Posted 15 June 2012 - 05:15 AM

View PostMeltingCORE, on 15 June 2012 - 02:22 AM, said:

Oh hey, we got it fixed.

The problem was something called 'tekkit'. It's something my bf has installed and he says it was the problem. It's fixed now though.

May I ask what was done to fix it?  Did he just delete all the tekkit stuff?

#13

MeltingCORE

Posted 15 June 2012 - 04:23 PM

View PostHollow1, on 15 June 2012 - 05:15 AM, said:

May I ask what was done to fix it?  Did he just delete all the tekkit stuff?

Yep, he just uninstalled everything having to do with tekkit and technic launcher. Now it works fine. He hasn't tried to reinstall any of it yet.

#14

POLICENITRO

Posted 15 June 2012 - 04:33 PM

i also have this error trying to connect to a  server but i don't have tekkit

#15

Hollow1
    Hollow1

    Tree Puncher

  • Members
  • 14 posts

Posted 16 June 2012 - 02:15 AM

View PostMeltingCORE, on 15 June 2012 - 04:23 PM, said:

Yep, he just uninstalled everything having to do with tekkit and technic launcher. Now it works fine. He hasn't tried to reinstall any of it yet.

I had tekkit as well so I deleted everything Minecraft and reinstalled.  It had appeared to work fine for a while, but sadly the problem has returned and I can only assume it's the same thing because the Error is the same.

"Internal exception java.net.sockettimeoutexception: Read timed out"

#16

kude42
    kude42

    Obsidian Miner

  • Members
  • 1283 posts
  • Minecraft: Kude42

Posted 16 June 2012 - 11:46 AM

... are you sure the RAM's right? 18000 megabytes seems *a little* high...

#17

nightshadow404

Posted 18 June 2012 - 01:49 PM

This is going to be a wild stab in the dark, but i run a server and friend has this problem, the way my server works it doesnt request authentication from minecraft.net (so even people who havent bought the game can actually connect) and when i look at the server log with whats it says when my friend gets the error and it disconnects him it looks like its the server struggles to send the data to him, so could it possibly be something to do with a firewall making it difficult for the server?

#18

fruit_juice

Posted 26 June 2012 - 03:27 PM

yeah im getting the athe same problem ive reinstalled it deleted tekkit restarted interwebs i dunno whats going on

#19

Lickable_Popsicle

Posted 26 June 2012 - 03:30 PM

This is not a problem o your end.There is a problem with the login system if it goes that slow

#20

bdl3700
    bdl3700

    Iron Miner

  • Members
  • 336 posts
  • Minecraft: bdl3700

Posted 26 June 2012 - 05:44 PM

if you have avg you can be cetain that it is avgs fault i got avg yesterday and now have this same problem.