Jump to content

  • Curse Sites
Become a Premium Member! Help
Latest News Article

Monsters not spawning on server


  • This topic is locked This topic is locked
8 replies to this topic

#1

zorphon
    zorphon

    Coal Miner

  • Members
  • 106 posts

Posted 20 March 2012 - 08:58 PM

Hey all,

So I just got a new server from BeastNode.com, but I've noticed that spawn_monsters is true and difficulty is on 3 but ABSOLUTELY NO MONSTERS SPAWN.

I event went into a ravine at night and got everything it had to offer without seeing one monster. Normal animals spawn, and not sure about villagers because haven't found a village yet, but there is absolutely no monster spawning. Restarting server and everything doesn't fix anything, anybody know what gives? (it's clearly not the settings)

Register or log in to remove.

#2

LiquidSystem
  • Location: Cross Plains, Wisconsin
  • Minecraft: LiquidSystem

Posted 20 March 2012 - 09:24 PM

Uhhhm, is this vanilla? If so, get your server.properties file, I'll edit it for you.
Posted Image

#3

zorphon
    zorphon

    Coal Miner

  • Members
  • 106 posts

Posted 20 March 2012 - 10:47 PM

View PostLiquidSystem, on 20 March 2012 - 09:24 PM, said:

Uhhhm, is this vanilla? If so, get your server.properties file, I'll edit it for you.

It is vanilla now and I can't tell if it's working. It was bukkit's beta version for 1.2.3, but now I reverted to vanilla for the server. There are monsters spawning, and it's on hard difficulty still, but I can't help but feel like there are still hardly any spawning.

#4

LiquidSystem
  • Location: Cross Plains, Wisconsin
  • Minecraft: LiquidSystem

Posted 20 March 2012 - 11:19 PM

View Postzorphon, on 20 March 2012 - 10:47 PM, said:

It is vanilla now and I can't tell if it's working. It was bukkit's beta version for 1.2.3, but now I reverted to vanilla for the server. There are monsters spawning, and it's on hard difficulty still, but I can't help but feel like there are still hardly any spawning.
Test it, go find a dark cave, and see if they spawn, or set the time to nighttime, and see if they spawn a lot, I think Minecraft only allows like, 20-ish mobs to be spawned in a chunk, I may be wrong, but if there is a spawner below you, you will see less above ground, due to them spawning automatically underground.
Posted Image

#5

Fryems
    Fryems

    Coal Miner

  • Members
  • 129 posts

Posted 22 March 2012 - 10:13 PM

Same problem. I have a multiplay server. My mobs died out in the 1.2 update. Gone, vanished..who knows. But What I can say is they are not there anymore, nor do the creepers want hugs, because they have just ran off.

My server settings are:
Vanilla (Was Bukkit until 1.2)
Mobs spawn - true
Difficulty = 2

So... they should spawn I guess..

#6

Rogue
    Rogue

    Gambrinous

  • Forum Admin
  • Curse Premium
  • 8736 posts
  • Location: Rochester, NY
  • Minecraft: Rogue
  • Xbox:RogueMurder

Posted 22 March 2012 - 11:22 PM

Try running a fresh vanilla install, and then only copying over your world.

Quote my post to make sure I see your reply - MCF Hosting CoordinatorPosted Image


#7

SomeGuyOnMC

Posted 27 March 2012 - 12:04 PM

Hello,

I have the same problem. I'm running a minecraft server from nitrado.net on 1.2.4 and the map was created in 1.2 but there are no monsters spawning. Spawner work fine though. Doublechecked the propertiest and restarted the server several times but even after hours in new generated caves there are absolutely no monsters. (There are no spawners around which could prevent them from spawning) Thats really annoying because im trying to build a slime farm at the moment. I hope that gets fixed really soon and i would be very thankful if someone had a solution for that.

#8

dendeisbatman

Posted 20 April 2012 - 12:40 PM

Ok I had the same problem but heres the solution if ur still on bukkit just change ur view distance to 10 be sure to stop the server before u make the change and everything will be fine

#9

LiquidSystem
  • Location: Cross Plains, Wisconsin
  • Minecraft: LiquidSystem

Posted 20 April 2012 - 10:09 PM

View PostSomeGuyOnMC, on 27 March 2012 - 12:04 PM, said:

-snip-
Are you on the server when you're wanting mobs to spawn? They don't spawn when no one is on, due to them not loading any chunks for players. Try a vanilla server and see if it works, might be something in the Bukkit config.
Posted Image