1.7.10 Optimisation

OptiFine HD A4 (FPS Boost, HD Textures, AA, AF and much more)

Poll: FPS increase with OptiFine

FPS increase with OptiFine - Single Choice

  • 0% 6.5%
  • 10% 7.1%
  • 25% 9.3%
  • 50% 18.1%
  • 100% 18%
  • 200%+ 41.1%
  • #31591
    sp614x: I'm using C1 preview on vanilla. Turning on MipMaps causes a crash when I use a customised 32x texturepack containing CTMs and animations. If I turn on MipMaps with another, very similar texturepack like Glimmar's Steampunk or JohnSmith, it works fine; but then switching to the custom pack afterwards causes the game to go to the default pack. I'm at a bit of a loss here.
    Error log:

    ---- Minecraft Crash Report ----

    Time: 13/04/13 16:17
    Description: Updating screen events

    java.lang.IndexOutOfBoundsException
    at java.nio.Buffer.checkIndex(Unknown Source)
    at java.nio.DirectByteBuffer.getInt(Unknown Source)
    at bip.generateMipMaps(Texture.java:557)
    at bip.g(Texture.java:502)
    at bim.createTextures(TextureStitched.java:290)
    at bis.b(TextureMap.java:252)
    at bgf.d(RenderEngine.java:606)
    at bgf.c(RenderEngine.java:499)
    at avy.a(GameSettings.java:663)
    at GuiQualitySettingsOF.a(GuiQualitySettingsOF.java:59)
    at axr.a(SourceFile:72)
    at axr.d(SourceFile:127)
    at axr.m(SourceFile:111)
    at net.minecraft.client.Minecraft.l(SourceFile:1078)
    at net.minecraft.client.Minecraft.K(SourceFile:574)
    at net.minecraft.client.Minecraft.run(SourceFile:526)
    at java.lang.Thread.run(Unknown Source)


    A detailed walkthrough of the error, its code path and all known details is as follows:
    ---------------------------------------------------------------------------------------

    -- Head --
    Stacktrace:
    at java.nio.Buffer.checkIndex(Unknown Source)
    at java.nio.DirectByteBuffer.getInt(Unknown Source)
    at bip.generateMipMaps(Texture.java:557)
    at bip.g(Texture.java:502)
    at bim.createTextures(TextureStitched.java:290)
    at bis.b(TextureMap.java:252)
    at bgf.d(RenderEngine.java:606)
    at bgf.c(RenderEngine.java:499)
    at avy.a(GameSettings.java:663)
    at GuiQualitySettingsOF.a(GuiQualitySettingsOF.java:59)
    at axr.a(SourceFile:72)
    at axr.d(SourceFile:127)
    at axr.m(SourceFile:111)

    -- Affected screen --
    Details:
    Screen name: GuiQualitySettingsOF
    Stacktrace:
    at net.minecraft.client.Minecraft.l(SourceFile:1078)
    at net.minecraft.client.Minecraft.K(SourceFile:574)
    at net.minecraft.client.Minecraft.run(SourceFile:526)
    at java.lang.Thread.run(Unknown Source)

    -- System Details --
    Details:
    Minecraft Version: 1.5.1
    Operating System: Windows 7 (amd64) version 6.1
    Java Version: 1.7.0_06, Oracle Corporation
    Java VM Version: Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (mixed mode), Oracle Corporation
    Memory: 366985472 bytes (349 MB) / 514523136 bytes (490 MB) up to 954466304 bytes (910 MB)
    JVM Flags: 2 total; -Xms512m -Xmx1024m
    AABB Pool Size: 0 (0 bytes; 0 MB) allocated, 0 (0 bytes; 0 MB) used
    Suspicious classes: IWrUpdater, Config, WrUpdaterThreaded, ...]
    IntCache: cache: 0, tcache: 0, allocated: 0, tallocated: 0
    LWJGL: 2.4.2
    OpenGL: AMD Radeon HD 7800 Series GL version 4.2.12002 Compatibility Profile Context 9.12.0.0, ATI Technologies Inc.
    Is Modded: Very likely; Jar signature invalidated
    Type: Client (map_client.txt)
    Texture Pack: Owain v4.0.zip
    Profiler Position: N/A (disabled)
    Vec3 Pool Size: ~~ERROR~~ NullPointerException: null

    AA and AF are working fine though :)
  • #31592
    When using the most recent 1.5.1 optifine (and prior versions), ic2 machines and enderstorage ender pouches are missing their textures. The moment optifine isn't installed, these all show properly again. I'm currently on forge 652, however when I tried on 608 as per the OP, it crashed on launch saying I needed 650 with an exception thrown by optifine.
    Always use spoilers when posting error logs.
    [spoiler] error log [/spoiler]
    For easy mod installation and Forge/MC updates, use MultiMC
  • #31593
    Please make compatible with forge/FML!

  • #31594
    Quote from BillyF2

    Please make compatible with forge/FML!


    It's been compatible with forge for a while now o.O
    Always use spoilers when posting error logs.
    [spoiler] error log [/spoiler]
    For easy mod installation and Forge/MC updates, use MultiMC
  • #31595
    This is really great and really helpful. A lot of effort is put to this, good job! :)
  • #31596
    Quote from Todeslord555

    16 aa
    16 af
    max mipmapping with trilinear filtering just WOW!


    Yes, pretty, but it cuts my FPS in half or worse even to set af to 2!
    Is that normal?
    I have a Gigabyte HD 6850 1GB video card.
  • #31597
    Quote from ThinkOnTheEdge

    Yes, pretty, but it cuts my FPS in half or worse even to set af to 2!
    Is that normal?
    I have a Gigabyte HD 6850 1GB video card.

    did you allocate more ram to java?
    you should allocate 2gb of ram for java look for a magic launcher tutorial
    I have constantly 60 fps
  • #31598
    where is 1.4.7 in the older versions!!!
  • #31599
    My optifine Cape isnt showing up
    is this because optifine.net is down or something arather?
  • #31600
    The optifine.net server has some technical problems and is currently not reachable.
    I am working with tech support to bring it back online.
  • #31601
    Quote from Riconash202

    my cape wont show up?

    Optifine.net is down, when your cape wont show up at all you know that optifine.net is down. Im annoyed kinda too
  • #31602
    Can you give me a direct download of optifine 1.5.1 HD U A8? Google Chrom can't load the downloads.

    Click on me! If you don't,I will DIE!
  • #31603
    Lol with intel 915gm 60 fps!!!
    java 8 beta and defrag ,virus scan ,less momory, all on the min or off and optifineetc..
  • #31604
    Quote from Idlemessiah

    sp614x: I'm using C1 preview on vanilla. Turning on MipMaps causes a crash when I use a customised 32x texturepack containing CTMs and animations. If I turn on MipMaps with another, very similar texturepack like Glimmar's Steampunk or JohnSmith, it works fine; but then switching to the custom pack afterwards causes the game to go to the default pack. I'm at a bit of a loss here.
    Error log:

    ---- Minecraft Crash Report ----

    Time: 13/04/13 16:17
    Description: Updating screen events

    java.lang.IndexOutOfBoundsException
    at java.nio.Buffer.checkIndex(Unknown Source)
    at java.nio.DirectByteBuffer.getInt(Unknown Source)
    at bip.generateMipMaps(Texture.java:557)
    at bip.g(Texture.java:502)
    at bim.createTextures(TextureStitched.java:290)
    at bis.b(TextureMap.java:252)
    at bgf.d(RenderEngine.java:606)
    at bgf.c(RenderEngine.java:499)
    at avy.a(GameSettings.java:663)
    at GuiQualitySettingsOF.a(GuiQualitySettingsOF.java:59)
    at axr.a(SourceFile:72)
    at axr.d(SourceFile:127)
    at axr.m(SourceFile:111)
    at net.minecraft.client.Minecraft.l(SourceFile:1078)
    at net.minecraft.client.Minecraft.K(SourceFile:574)
    at net.minecraft.client.Minecraft.run(SourceFile:526)
    at java.lang.Thread.run(Unknown Source)


    A detailed walkthrough of the error, its code path and all known details is as follows:
    ---------------------------------------------------------------------------------------

    -- Head --
    Stacktrace:
    at java.nio.Buffer.checkIndex(Unknown Source)
    at java.nio.DirectByteBuffer.getInt(Unknown Source)
    at bip.generateMipMaps(Texture.java:557)
    at bip.g(Texture.java:502)
    at bim.createTextures(TextureStitched.java:290)
    at bis.b(TextureMap.java:252)
    at bgf.d(RenderEngine.java:606)
    at bgf.c(RenderEngine.java:499)
    at avy.a(GameSettings.java:663)
    at GuiQualitySettingsOF.a(GuiQualitySettingsOF.java:59)
    at axr.a(SourceFile:72)
    at axr.d(SourceFile:127)
    at axr.m(SourceFile:111)

    -- Affected screen --
    Details:
    Screen name: GuiQualitySettingsOF
    Stacktrace:
    at net.minecraft.client.Minecraft.l(SourceFile:1078)
    at net.minecraft.client.Minecraft.K(SourceFile:574)
    at net.minecraft.client.Minecraft.run(SourceFile:526)
    at java.lang.Thread.run(Unknown Source)

    -- System Details --
    Details:
    Minecraft Version: 1.5.1
    Operating System: Windows 7 (amd64) version 6.1
    Java Version: 1.7.0_06, Oracle Corporation
    Java VM Version: Java HotSpotâ„¢ 64-Bit Server VM (mixed mode), Oracle Corporation
    Memory: 366985472 bytes (349 MB) / 514523136 bytes (490 MB) up to 954466304 bytes (910 MB)
    JVM Flags: 2 total; -Xms512m -Xmx1024m
    AABB Pool Size: 0 (0 bytes; 0 MB) allocated, 0 (0 bytes; 0 MB) used
    Suspicious classes: IWrUpdater, Config, WrUpdaterThreaded, ...]
    IntCache: cache: 0, tcache: 0, allocated: 0, tallocated: 0
    LWJGL: 2.4.2
    OpenGL: AMD Radeon HD 7800 Series GL version 4.2.12002 Compatibility Profile Context 9.12.0.0, ATI Technologies Inc.
    Is Modded: Very likely; Jar signature invalidated
    Type: Client (map_client.txt)
    Texture Pack: Owain v4.0.zip
    Profiler Position: N/A (disabled)
    Vec3 Pool Size: ~~ERROR~~ NullPointerException: null

    AA and AF are working fine though :)

    I think this will be fixed in the official c1 release until then you have to turn mipmapping on/off in the config
    .minecraft/optionsof
    I think mode 0 is nearest, 1 is linear, 2 is bilinear, 3 trilinear
  • #31605
    I got the c1 pre-release but anti aliasing doesn't work for me. All it does when I click it is nothing. It just stays off. It also has red lettering near the bottom of the anti aliasing description that says "effective after a restart". Any help is appreciated.
  • #31606
    Was the Input Smoother function removed? I couldn't find it in the option ingame or in the config file. Yet it says its still a feature.
  • #31607
    Heyah folks, hope this has not been asked, but part of the mod changes the way lava and water looks, which looks awesome! but im finding it difficult to tell between water/lava flows and sources, is there a setting i need to change to be able to tell which block is the actual source ?


    thanks!
  • #31608
    Quote from Lionminer557

    I got the c1 pre-release but anti aliasing doesn't work for me. All it does when I click it is nothing. It just stays off. It also has red lettering near the bottom of the anti aliasing description that says "effective after a restart". Any help is appreciated.


    The same thing happens in B2 Ultra. I get that description, but the AA value remains "Off".
  • #31609
    The OptiFine server is back online.
  • #31610
    Optifine does NOT work with Millenare 4.6.7. It removes textures from some items making them invisible. Mostly non blocks.
  • To post a comment, please or register a new account.
Posts Quoted:
Reply
Clear All Quotes